Αλλαγές σε συντάξεις & μισθούς το 2025 – «Λείπει ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής των μισθών» (BINTEO)
Αλλαγές σε συντάξεις και μισθούς το 2025 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε προς συζήτηση.
«Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η διαδικασία για εμάς θα πρέπει να επανέλθει στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις», λέει στο MEGA ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς,
«Αν έχουμε πραγματική κανονικότητα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να είναι εργαλείο πολιτικής στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι και από το 1990 μέχρι το 2010 που είναι η τελευταία εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, έχουμε και την εμπειρία και την γνώση και βλέπουμε με ευαισθησία και τις δύο πλευρές, με κυριότερο την πλευρά των εργαζομένων».
Σύμφωνα με τον ίδιο:
«Σήμερα η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στη συζήτηση και με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους ένα νέο μοντέλο με έναν αλγόριθμο αντιγράφοντας το γαλλικό σύστημα. Πρέπει να βάλουμε μια παράμετρο: σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθούν οι κοινωνικές παροχές της Γαλλίας σε σχέση με την Ελλάδα. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε και τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε τη δική μας άποψη επί του πορίσματος της επιτροπής που είχε συσταθεί χωρίς τη συμμετοχή των εθνικών κοινωνικών εταιρών».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε διαρκώς για αύξηση των μισθών»
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, σημειώνει:
«Στην Ελλάδα έχει αρχίσει μια συζήτηση της παράλληλης διαδρομής μισθών και τιμών και κόστους διαβίωσης που θα περίμενε κανείς να είναι ξεπερασμένη πράγματι με μια βελτίωση των μισθών. Δεν μπορούμε να μιλάμε διαρκώς για αύξηση των μισθών διότι αυτό μπορεί να φέρει και πληθωριστικές εκρήξεις. Στην Ελλάδα λείπει ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής των μισθών σε ένα επίπεδο κάλυψης της απώλειας αγοραστικής δύναμης».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Η διαδικασία με τον κατώτατο μισθό που θα αρχίσει από το ’28 αλίμονο αν καταλήξει μόνο σε έναν μαθηματικό τύπο. (…) Κάθε αύξηση στον κατώτατο δίνει μισή μονάδα στον μέσο μισθό».