Ξεκίνησε το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου – Οι δικαιούχοι των self-tests (BINTEO)

Ξεκίνησε το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου – Οι δικαιούχοι των self-tests (BINTEO)

Μαζική αποστολή SMS και mails έγινε σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακεία και να παραλάβουν το διαγωνιστικό κιτ που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αποτελεί μέρος σειράς προληπτικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο.

«Για το παχύ έντερο έχουν σταλεί SMS στα άτομα 50 – 69 ετών άντρες και γυναίκες, έτσι ώστε να πάρουν από το φαρμακείο το self-test το οποίο είναι εύκολο, δεν χρειάζεται συγκεκριμένη διατροφή για προετοιμασία, χρειάζεται μικρό δείγμα, μπορεί άμεσα να βγάλει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα θα είναι είτε θετικό που σημαίνει ότι έχει βρει μικροσκοπική αιμοσφαιρίνη την οποία δεν μπορούμε να τη δούμε με τα μάτια μας, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχουμε καρκίνο. Μπορεί να έχουμε αιμορροΐδες, πάντως πρέπει να το ψάξουμε», λέει στο MEGA η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής.

«Αν έχουμε αρνητικό δεν κάνουμε τίποτα, δε σημαίνει όμως ότι για μια ολόκληρη ζωή δεν έχουμε καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορεί να έχουμε έναν πολύποδα που κάποια άλλη χρονιά να εξελιχθεί. Μπορεί να έχουμε και ψευδώς θετικά αποτελέσματα, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα οργάνωσης. Είναι ανάμεσα στις 3 πρώτες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του παχέος εντέρου».

Για τα γυναικολογικά

«Στις γυναίκες, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν δοθεί και από τα 21 μέχρι τα 30 το ΠΑΠ τεστ και από τα 30 μέχρι τα 65. Ετησίως κάνουμε τις εξετάσεις. Αντίστοιχα και για τη μαστογραφία», λέει η κα Ψαλτοπούλου.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί όσο πιο νωρίς διαγιγνώσκεσαι τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχεις να είναι ιάσιμος ο καρκίνος», καταλήγει.