Παραδοχή Τζέκου: “Ο Δήμος Θερμαϊκού έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή αναδιάταξη”-Χάρις σε ποια πολιτική άραγε;

Παραδοχή Τζέκου: “Ο Δήμος Θερμαϊκού έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή αναδιάταξη”-Χάρις σε ποια πολιτική άραγε;

Αλλη μία παραδοχή, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο grtimes.gr, από τον Θόδωρο Τζέκο.

Ο δήμαρχος, αναφέρεται σε αναπτυξιακή αναδιάταξη του Δήμου Θερμαϊκού, αραδιάζοντας ένα σορό έργα τα οποία, αφενός μεν ΔΕΝ είναι είναι έργα της διοίκησής του (ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις πλατειών Μεσημερίου και Μηχανιώνας κοκ), αφετέρου πρόκειται για έργα, πολλά από τα οποία, ως αντιπολίτευση, πολεμούσε ανελέητα, όπως για παράδειγμα το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μαζί με τον Σπύρο Κουζινόπουλο!

Διαβάστε τη συνέντευξή του και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

-κ. Τζέκο, έναν χρόνο μετά την νίκη σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάδειξή σας στη θέση του δημάρχου, ποιοι στόχοι σας υλοποιήθηκαν και ποια προβλήματα επιλύσατε;

“Πριν έναν χρόνο οι πολίτες του δήμου Θερμαϊκού τίμησαν την παράταξή μας “Συμμετέχω Θερμαϊκός” στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την ελπίδα και την τεράστια ευθύνη για εμάς, να υπάρξει αλλαγή σελίδας στον τόπο μας με ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αναλάβαμε έναν Δήμο από 1-1-24 που είχε πολλές εκκρεμότητες, ελλείψεις, κενά και κυρίως έπασχε από έλλειψη οράματος. Χωρίς τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό για το 2024, με “βαλτωμένα” έργα στα όρια της απένταξης των χρηματοδοτήσεων, χωρίς σύμβαση για τα ογκώδη απορρίμματα και με τεράστια οργανωτικά ζητήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Χωρίς κανένα σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη, με απουσία πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και επί της ουσίας χωρίς «πυξίδα» για το μέλλον του Θερμαϊκού. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκαταστήσαμε την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών, ενεργοποιήσαμε κοινωνικές υπηρεσίες και δράσεις που βρίσκονταν σε «ύπνωση», όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και ξεμπλοκάραμε έργα για τα οποία εάν δεν είχαμε δραστηριοποιηθεί, θα χανόταν κάθε ευκαιρία να υλοποιηθούν και ο Δήμος θα ήταν αναγκασμένος να επιστρέψει και χρήματα πίσω. Μία τέτοια περίπτωση είναι η ανάπλαση του παρατημένου χώρου «Κοχύλι» στην Περαία, που είναι ένα έργο ενταγμένο στη δέσμη των δράσεων για το Open Mall της Περαίας, το οποίο «καρκινοβατούσε» εδώ και χρόνια. Ήδη στο πεδίο της καθαριότητας τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί, απομακρύνθηκαν δεκάδες τόνοι ογκωδών αντικειμένων από τους δρόμους, υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, προχωρούν οι αναπλάσεις στις πλατείες Ν. Μηχανιώνας και Μεσημερίου και δρομολογήσαμε την πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών του Δήμου, που παραμένουν κλειστές από το 2022. Ειδικά για τις παιδικές χαρές μέχρι τον Μάιο του 2025 θα αποδοθούν με ασφάλεια στους δημότες και στις οικογένειες τους, ενώ υπογράφουμε τη δημιουργία και μιας νέας σύγχρονης παιδικής χαράς στη Νέα Μηχανιώνα. Παράλληλα, μικρά και μεγαλύτερα έργα υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε όλο το Δήμο Θερμαϊκού”

-Ο Δήμος Θερμαϊκού, ένας δήμος δίπλα στην πόλη της Θεσσαλονίκης με πολλά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα την “ευλογημένη”, όπως χαρακτηρίσατε κατά το παρελθόν, ακτογραμμή του. Πιστεύετε ότι μπορεί να αποτελεί προορισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου; Έχετε κάποιο πλάνο για την άνοδο του budget των τουριστών σας αλλά και την επέκταση της περιόδου επισκεψιμότητας;

“Η διοίκηση μας από την πρώτη στιγμή προγραμμάτισε την υλοποίηση μελέτης για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Με τα ευρήματα αυτής της μελέτης, αλλά και με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρήσεων, της αγοράς και των τουριστικών-επισιτιστικών φορέων, θα θέσουμε τις προτεραιότητες της τουριστικής ανάπτυξης του Θερμαϊκού. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι πρόσφατα συστήσαμε την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας του Δήμου Θερμαϊκού, που προάγει τον τουρισμό μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι ο Δήμος να μην παραμείνει τουριστικά μόνο στο κυρίαρχο μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», αλλά να αναπτυχθούν και εναλλακτικές μορφές, όπως ο πολιτιστικός, γαστρονομικός και αγροτουριστικός τουρισμός, ενώ σημαντική θεωρώ και τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχουμε σε λίγες ημέρες και στην έκθεση Philoxenia Hotelia, η οποία διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Για να επιτευχθεί η προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου απαιτείται να «θωρακίσουμε» τον Δήμο Θερμαϊκού με εκδηλώσεις, δράσεις και events. Προς την κατεύθυνση αυτή αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διοργανωθεί με eco χαρακτήρα ο 1ος Παράκτιος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θερμαϊκού το Σάββατο 2 Νοεμβρίου κατά μήκος του πανέμορφου παραλιακού μετώπου του Δήμου Θερμαϊκού. Η νέα διοργάνωση έχει την προοπτική να καθιερωθεί σε ετήσια βάση ως ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού για το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα συνοδευτεί από δράσεις με περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τον 1ο Παράκτιο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θερμαϊκού διοργανώνει ο Δήμος Θερμαϊκού, με συνδιοργανωτές τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου «Ο ΦΑΡΟΣ» και το Ιατρικό Κέντρο PHYSIOMED, με την υποστήριξη του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ και της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και του Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, καθώς και με την υποστήριξη πλήθους θεσμικών και εθελοντικών φορέων υποστήριξης. Άλλες διοργανώσεις που δρομολογήσαμε και υλοποιήσαμε ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Aquathlon στις 28 Ιουλίου μαζί με την Τριαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδας, πανελλήνιους ιστιοπλοϊκούς αγώνες και σε λίγες ημέρες στις 23-30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Θερμαϊκού”.

-Ποιο είναι το πλάνο σας για το υπόλοιπο της θητείας σας; Ποια θέματα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα σας;

Ο Δήμος Θερμαϊκού έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή αναδιάταξη επιδιώκοντας πλέον να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στον πολιτισμό, αλλά και στην ενεργοποίηση των δομών κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης που οφείλει να έχει κάθε σύγχρονος Δήμος που σέβεται τους δημότες του.

“Η νέα αυτή εποχή για τον Δήμο Θερμαϊκού γίνεται πραγματικότητα με σχέδιο, το οποίο υλοποιείται σταδιακά και απαιτεί μεταξύ άλλων και μεγάλες παρεμβάσεις για την περιοχή μας.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

– Τον εκσυγχρονισμό, διαπλάτυνση και βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφάλειας της οδού Θεσσαλονίκης- Νέας Μηχανιώνας (επαρχιακή οδός 27).

– Τη νομιμοποίηση των λιμανιών, των προβλητών και την επισκευή τους.

– Τη δημιουργία της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, που θα ωφελήσει στο μέγιστο βαθμό τον Δήμο Θερμαϊκού.

– Την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης ανατολικά προς το αεροδρόμιο, το Thess Intec και την Περαία με επιφανειακό μέσο σταθερής τροχιάς

– Την υδροδότηση τουλάχιστον της δημοτικής ενότητας Θερμαϊκού από την ΕΥΑΘ

– Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με έμφαση στο κομμάτι της Αγίας Τριάδας.

– Την αξιοποίηση ακινήτων, όπως το κάμπινγκ της Επανομής, το ΠΙΚΠΑ στην Αγία Τριάδα κα.

– Τη δημιουργία κλειστού γηπέδου ενόργανης γυμναστικής στην Επανομή.

– Τη λειτουργία δομών για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Βρεφικός Σταθμός, Δημοτικό Ιατρείο κλπ.) &

– Τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων”

-Σε λίγο καιρό θα διεξαχθεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, ένα κρίσιμο, όπως κρίνεται από πολλούς, συνέδριο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι διοικήσεις των Δήμων;

“Η υποχρηματοδότηση των δήμων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που επηρεάζει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πολίτες. Το κράτος δίνει στους δήμους το 1/3 των χρημάτων που σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να καταβάλλει. Τα έξοδα των δήμων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους. Αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων, το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στα καύσιμα, το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι ορισμένες από τις αιτίες που διογκώνουν τα έξοδα των δήμων. Την ίδια στιγμή οι δήμοι έχουν ανελαστικές δαπάνες και μάλιστα πολλές από αυτές σχετίζονται με την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν περικοπές στην κοινωνική πολιτική ή στη συντήρηση κρίσιμων υποδομών. Παράλληλα η αύξηση των δημοτικών τελών δεν είναι αρεστή και επιθυμητή, ενώ όταν συμβαίνει εύλογο είναι πως χρειάζεται να συνοδεύεται από βελτίωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών ενός δήμου. Το προσωπικό των δήμων είναι ελλιπές και γερασμένο μετά από 15 χρόνια αναστολής των προσλήψεων. Με ημίμετρα απασχόλησης εργατών πλησίον σύνταξης δεν λύνεται το πρόβλημα, παρά μόνο συμβάλλουμε στην κοινωνική πολιτική του κράτους. Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ θα μπουν επί «τάπητος» όλα αυτά τα ερωτήματα και τα διλήμματα, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει άλλες αντοχές και την ίδια στιγμή δικαίως οι πολίτες ζητούν ποιότητα ζωής και υπηρεσίες αντάξιες ενός σύγχρονου κράτους”.