Ο Οκτώβριος μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Οκτώβριος μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, Στυλιανός Γιασσάς, μίλησε στο MEGA για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών, παγκοσμίως. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο σε κάποιο σημείο της ζωής της.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε, πως ο καρκίνος του μαστού, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει έγκαιρα, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Ο συστηματικός έλεγχος, οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις και η συχνή αυτοεξέταση είναι επιτακτικό να γίνουν μέρος της ζωής κάθε γυναίκας, χωρίς καθυστερήσεις, δικαιολογίες και αναβολές.

Ο Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ – Γενική Κλινική, Στυλιανός Γιασσάς, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τον καρκίνο του μαστού.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα για τις γυναίκες όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού;

Σύμφωνα με τον κ. Γιασσά, «το σημαντικότερο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο πιο γρήγορα βρούμε αυτή την νόσο τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να την εντοπίσουμε, να την εκριζώσουμε και να στοχεύσουμε την ίαση. Αυτό γίνεται μέσω των προληπτικών ελέγχων, της μαστογραφίας και του υπερηχογραφήματος μαστού που αυτό πρέπει να γίνει μια φορά τον χρόνο μετά τα 40 έτη. Είναι σημαντική η αυτοεξέταση και η αυτοψηλάφιση, αυτό πρέπει να γίνεται από όλες τις γυναίκες μετά την ηλικία των 18 ετών. Έτσι μαθαίνουν την αρχιτεκτονική δομή του μαστού τους, βλέπουν ανά μήνα αν αλλάζει κάτι και έτσι μπορούν να πάνε πιο γρήγορα στο γιατρό αν υπάρχει κάτι διαφορετικό».

Πόσο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση της νόσου σε πρώιμο ή προχωρημένο στάδιο σήμερα και που βρίσκεται η έρευνα;

«Η αντιμετώπιση γίνεται είτε μέσω χειρουργικής εξαίρεσης της βλάβης, ανάλογα με τα βιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, μέσω μίας βιοψίας. Έτσι είτε θα υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση είτε σε συστηματική θεραπεία. Στόχος είναι να εξαφανίσουμε το ογκίδιο και αλλάζει και η μετεγχειρητική θεραπεία».

Τι θα συμβουλεύατε τις υγιείς γυναίκες αλλά και τις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού;

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος νικιέται. Νικιέται μέσω των προληπτικών ελέγχων, αυτό είναι το όπλο που πρέπει να έχουν οι γυναίκες. Άρα κάνουμε τους προληπτικούς ελέγχους, την μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστών, αυτοεξέταση και αυτοψηλάφιση. Να μην φοβόμαστε, όταν το βρίσκουμε έγκαιρα η ίαση είναι σχεδόν σίγουρη. Οι γυναίκες που ήδη νοσούν σε μια πιο προχωρημένη κατάσταση, να μην χάνουν το κουράγιο τους, να έχουν ψυχραιμία. Έχουμε τόσες θεραπείες και όπλα στα χέρια μας», τόνισε ο κ. Γιασσάς.