Ο ύπνος, ο ψυχισμός μας και τα όνειρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ύπνος, ο ψυχισμός μας και τα όνειρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας και Γιώργος Παπαγεωργίου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για τον ύπνο και τα όνειρα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την αϋπνία που οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους αλλά και τα όνειρα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον καλό ύπνο.

Στόχος μας όπως πάντα είναι να προτείνουμε τις πιο αξιόπιστες λύσεις για να κοιμόμαστε καλά, γιατί ίσως θα έχετε βαρεθεί να ακούτε τα τελευταία χρόνια ότι ο ύπνος είναι φάρμακο.

Υπερβάλλουμε ή έχουμε χάσει τον ύπνο μας;

Για το θέμα του ύπνου μίλησε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Οι άνθρωποι πριν από 1-2 γενιές πίσω, κοιμόντουσαν καλυτέρα. Έχουμε πάει στις 6,5 ώρες ύπνου από το 8ωρο. Έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές διαδράσεις λόγω της χρήσης του κινητού. Δεν μπορείς να μείνεις ήσυχος. Η ανθρώπινη ανάγκη δεν έχει αλλάξει αλλά έχει αλλάξει η κοινωνική πίεση που σε κάνει να κοιμάσαι λιγότερο

Για τα άλυτα τραύματα – που σχετίζονται με την παιδική ηλικία – που πολλοί άνθρωποι παλεύουν να αντιμετωπίσουν την ώρα που πέφτουν για ύπνο:

«Υπάρχει ένα παράδοξο στον ύπνο. Ο ύπνος είναι κάτι ευεργετικό. Με άλλα λόγια το σώμα θα περιμέναμε να θέλει να κοιμάται πολύ. Στις αυπνίες αυτό δεν συμβαίνει. Εκεί συμβαίνει το εξής παράδοξο: ότι κάτι «σκοτεινό», ασυνείδητο είναι κάτι που σου μεταφέρει ένα επείγον μήνυμα και δεν σε αφήνει να ησυχάσεις. Δεν σταματά μόνο στο τραύμα. Καλύτερες ώρες από άποψη βιορυθμού είναι στις 3-4 η ώρα να κοιμάσαι ήδη, σε βαθύ ύπνο. Καλύτερα να κοιμόμαστε λιγότερο και καλύτερα αν πρέπει να γίνει αυτό. Το μπλε φως που βγαίνει από μία οθόνη δίνει την λανθασμενη εντύπωση στον εγκέφαλο ότι έχει ξημερώσει».

Μεταξύ άλλων μίλησε για τα όνειρα.

«Στη φάση REM, αν δεις τον κοιμισμένο, εκείνη την ώρα τρεμοπαίζουν τα βλέφαρά του. είναι σαν να κάνει μια προσπάθεια ο εγκέφαλος να ενεργοποιήσει τα μάτια του και τελικά αποφασίζει να τα κρατήσει κλειστά. Αυτή η φάση κρατά 5-6 λεπτά, αλλά το ονειρικό περιεχόμενο που παράγεται μπορεί να είναι ώρες και μέρες ταξιδιού. Τα λιγότερα όνειρα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πολύ τμήμα τύπου ύπνου που είναι βαθύς ύπνος. Πολλά όνειρα, καλή ποιότητα ύπνου. Το μήνυμα των ονείρων που δεν θυμόμαστε έχει αποθηκευτεί στο ασυνείδητο. Με την ψυχοθεραπεία μπορεί να να αποκαλυφθούν», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.