Στρεπτόκοκκος: 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από την αρχή του 2024 (BINTEO)

Στρεπτόκοκκος: 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από την αρχή του 2024 (BINTEO)

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα στρεπτόκοκκου που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ηλείας και τα οποία δεν φέρονται να σχετίζονται μεταξύ τους.

Τα καταγεγραμμένα έως σήμερα κρούσματα στην Ηλεία ανέρχονται σε τέσσερα, τα δύο εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.

Δύο άτομα κατέληξαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο -μεταξύ των οποίων και ο 48χρονος, ο θάνατος του οποίου είχε αποδοθεί αρχικά σε τσίμπημα καφέ αράχνης – ενώ άλλοι δύο άνθρωποι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ).

Όσον αφορά στις νοσηλείες, αναφέρεται ότι σήμερα νοσηλεύονται στο ΠΓΝΠ δύο περιστατικά με ομαλή εξέλιξη, και ότι πιθανότατα θα λάβουν εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη από την Δευτέρα 12/08/2024, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά στρεπτόκοκκου ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αναμεσά τους και τρία παιδιά.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά).

Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αίσια έκβαση της νόσου.