Πανηγυρίζει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Το βράδυ μεγάλη εκδήλωση για τα 101 χρόνια της Περαίας

Πανηγυρίζει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Το βράδυ μεγάλη εκδήλωση για τα 101 χρόνια της Περαίας

Την τιμητική του έχει απόψε ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην Ανω Περαία.

Εφέτος με την χάρη του Αγίου Θεού συμπληρώνονται 100+1 χρόνια ύπαρξης και υπόστασης ενορίας της Περαίας….

Η Ενορία Ιδρύθηκε το 1923 και ο πρώτος χώρος λατρευτικής συνάξεως ήταν στον ύπαιθρο κάτω από μια Συκιά στο οικόπεδο της Χρυσούδαινας.

Ο πρώτος Ιερέας ήτο πρόσφυγας της Ανατολικής Θράκης από την Καλλίπολη Πατέρας Ιωάννης Παπαϊωάννου.

Ύστερα ο χώρος της Λατρείας μεταφέρθηκε σ’ ένα σπίτι του δασκάλου Παναγιωτάκη που μετατράπηκε σ’ σχολείο & σ’ εκκλησία για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι που Νομαρχία τότε Θεσσαλονίκης παραχώρησε το οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός προς Ανέγερσης Εκκλησίας στρέμματα του Ο.Τ 37

Τα θυρανήξια του Ναού έγιναν από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κασσανδρείας Ειρηναίο στις 6 Αυγούστου.

Οι Καλλιπολίτες, κυρίως οι Γαλατιανοί επέμεναν να ονομαστεί Κοίμησις της Θεοτόκου και αρχικά ανεπίσημα έτσι λεγόταν.

Όμως αργότερα επικράτησε η επιμονή των Μικρασιατών και ήθελαν να ονομαστεί Μεταμόρφωσις του Σωτήρος.

Χθες, με την Συμμετοχή Κλήρου & Λαού πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων Παντελεήμονος, κατόπιν κανονικής αδείας του Σεβασμιωτάτου Πατρός & Ποιμενάρχη Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου.

Τον Εορταστικό Λόγο της ημέρας ομίλησε στο εκκλησίασμα ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κουρασαντζής. Στην ομιλία του αναφέρθηκε “πως η Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Θεολογία & Εκκλησία…. Επισήμανε πως είναι η μαρτυρία της νέας καταστάσεως που εισάγεται με την έλευση του Χριστού…. Κατά την Μεταμόρφωση, ο Χριστός φανερώνει μέσα από την ανθρώπινη φύση Του την άκτιστη δόξα της θεότητός Του. Ταυτόχρονα προσλαμβάνει στην άκτιστη θεϊκή δόξα στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν…. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Άγιο Βρυούλων που επισκέφθηκε την ενορία…

Στην Αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων ευχαρίστησε πρώτον τον Άγιο Ποιμενάρχη της Πόλεως Άγιο Κασσανδρείας κ. Νικόδημο που του έδωσε την κανονική άδεια να χοροστατήσει. Αναφέρθηκε στο γεγονός της εκλογής του στην Μητρόπολη Βρυούλων και πως από το μηδέν κατόρθωσε με την προσευχή του και την βοήθεια κλήρου & λαού να ιδρύσει Επισκοπείο & Ναΰδριο στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και για πρώτη φορά μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή άναψε πάλι το Καντήλι στην Εικόνα της Παναγίας.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε η περιφορά της Ιστορικής Ιεράς Εικόνας στην Άνω Περαία….

Απόψε, μετά την παράκληση στην Παναγία, θα ακολουθήσει μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 101 χρόνια της Περαίας.

*Θα υπάρξει απ΄ ευθείας μετάδοση από το BestCity.gr