Η “σημαία” του Ποσειδώνα Μηχανιώνας: Αφιέρωμα στον τεράστιο Γιώργο Σταμίδη

Η “σημαία” του Ποσειδώνα Μηχανιώνας: Αφιέρωμα στον τεράστιο Γιώργο Σταμίδη

Ο Γιώργος Σταμίδης γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1963 και την περίοδο 1977-’78 έβγαλε δελτίο στον Ποσειδώνα Ν.Μηχανιώνας.

Από την πρώτη χρονιά που άρχισε την μπάλα στα 14 χρόνια του, ξεχώρισε αμέσως, παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης της ομάδας του, για να εξελιχθεί στην συνέχεια, σε μια απ’ τις “σημαίες” του Ποσειδώνα, αφού ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές του. Την πρώτη χρονιά που έπαιξε (1977-’78) βοήθησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας και στην άνοδο στην Α’ κατηγορία.

Μετά από τέσσερα χρόνια, όταν ήταν 18 χρονών, την περίοδο 1981-’82, ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του τίτλου στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ… και της ανόδου στην Εθνική Ερασιτεχνική, για πρώτη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, την περίοδο 1983-’84, ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ποσειδώνα, όταν “πήραν” από την Αλεξάνδρεια, το πρωτάθλημα στον 6ο όμιλο της Εθνικής Ερασιτεχνικής και την άνοδο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στην Γ’ Εθνική.

Μετά από δύο χρόνια παρουσίας σ’ αυτό το πρωτάθλημα, την περίοδο 1985-’86, οδηγήθηκαν σε αγώνα μπαράζ με τον 17ο του Νοτίου Ομίλου της Γ’ Εθνικής, Βύζαντα Μεγάρων (στα Τρίκαλα) απ’ τον οποίο έχασαν με 2-0 και υποβιβάστηκαν στην Εθνική Ερασιτεχνική. Την επόμενη χρονιά δεν κατάφεραν να επανέλθουν στην Γ’ Εθνική τερματίζοντας στην δεύτερη θέση… και την μεθεπόμενη (1987-’88) υποβιβάστηκαν στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ, στην οποία έμειναν ένα χρόνο. Την επόμενη περίοδο (1988-’89) κατέκτησαν πάλι το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας και επανήλθαν στην Δ’ Εθνική, για να κερδίσουν δύο χρόνια αργότερα την περίοδο 1990-’91 και το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής και να επιστρέψουν… δριμύτεροι στην Γ’ Εθνική.

Την ίδια περίοδο (1991-’92) ο Ποσειδώνας εντυπωσίασε στο κύπελλο Ελλάδας φτάνοντας μέχρι τους “οκτώ” κερδίζοντας 3-2, στην φάση των ομίλων, τον ΠΑΟΚ (την Κυριακή 18 Αυγούστου 1991, απ’ όπου και η φωτογραφία, μαζί με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ Γιώργο Σκαρτάδο και τον διαιτητή της αναμέτρησης Αλέκο Ναζίρη) και τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του, για να αποκλειστεί στα προημιτελικά (0-0 και 1-2) από τον Ατρόμητο Αθηνών. Μετά από 15 συνεχόμενα χρόνια, γεμάτα απ’ τις σημαντικότερες επιτυχίες, με την φανέλα του Ποσειδώνα, το καλοκαίρι του 1992, αποφάσισε (για επαγγελματικούς λόγους, επειδή δεν μπορούσε να ακολουθήσει το πρόγραμμα της Γ’ Εθνικής) να αποχωρήσει από την Μηχανιώνα και να πάει σαν “αντάλλαγμα” της μεταγραφής του Γιώργου Κουρκούτα, στην Αναγέννηση Επανομής, που έπαιζε τότε στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ. Την ίδια περίοδο (1992-’93) που έπαιζε στην Αναγέννηση ο Γιώργος Σταμίδης, ο Ποσειδώνας… υποβιβάζονταν στην Δ’ Εθνική κατηγορία και την επόμενη χρονιά (1993-’94) επέστρεψε, για να τον βοηθήσει να επανέλθει στην φυσική του θέση, που ήταν η Γ’ Εθνική, αλλά δεν τα κατάφεραν, αφού παρά την προσπάθεια που έγινε για την επ-άνοδό του, τερμάτισε στην δεύτερη θέση.

Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά που φόρεσε την φανέλα του Ποσειδώνα Μηχανιώνας, μετά από 15+1 χρόνια προσφοράς!!! Την επόμενη χρονιά (1994-’95) γύρισε στην Επανομή, που έπαιζε στην Α’ κατηγορία και την… μεθεπόμενη (1995-’96) πήγε στο χωριό της γυναίκας του (!!!) στην Περαία, για να βοηθήσει τον Αχιλλέα να επανέλθει στην Β’ κατηγορία της ΕΠΣΜ, όπως και έγινε τελικά!!! Έπαιξε ακόμη μια χρονιά στον Αχιλλέα Περαίας, την περίοδο 1996-’97… και το καλοκαίρι του 1997 πήγε στην γειτονική Νίκη Εμβόλου που έπαιζε κι’ αυτή στην Β’ κατηγορία και “ήθελε”, με πρόεδρο τον Πάρη Μανδράου, να ανέβει στην Α’ κατηγορία. Προσπάθησαν δύο χρόνια, αλλά δεν τα κατάφεραν και έτσι το καλοκαίρι του 1999 ολοκλήρωσε την καριέρα του, στα 36 χρόνια του, χωρίς να πάρει ακόμη ένα πρωτάθλημα, κάτι που είχε “συνηθίσει” με τον Ποσειδώνα, με την φανέλα του οποίου πήρε πέντε πρωταθλήματα και ένα με τον Αχιλλέα Περαίας (στην Γ’ κατηγορία) έξι…

Τα τελευταία 21 χρόνια συνεχίζει να προσφέρει στον Ποσειδώνα από διάφορα διοικητικά πόστα και να είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του.

*Από τη σελίδα Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΣΜ στο facebook του Αλέκου Παλαμίδα.