Σύμφωνο συνεργασίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Δήμου Θερμαϊκού

Σύμφωνο συνεργασίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Δήμου Θερμαϊκού

Διευρύνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ο Δήμος Θερμαϊκού μέσω της συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
Στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προχώρησε ο Δήμος Θερμαϊκού.

Στο πλαίσιο του συμφωνητικού, τα δύο μέρη αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα συνεργασίας και ανάπτυξης συνεργειών με στόχο την προώθηση και υλοποίηση στρατηγικών δράσεων για την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τη μελέτη και αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων και των συνεπειών τους.

Το σύμφωνο, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται στη θωράκιση του Δήμου Θερμαϊκού από τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, μέσω της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας.

Για την επίτευξη των στόχων της συνεργασίας συμφωνήθηκε ένα κοινό σχέδιο δράσης, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η υιοθέτηση τεχνολογιών που αναπτύσσονται από το Εργαστήριο Δασικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου.

Τι προβλέπει η συνεργασία

Αναλυτικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει:

• Την αξιοποίηση σταθμών μέτρησης περιβαλλοντικών δεδομένων, που είναι ήδη εγκατεστημένοι ή πρόκειται να εγκατασταθούν στο Δήμο Θερμαϊκού.
• Την χαρτογράφηση και αναγνώριση ζωνών υψηλής επικινδυνότητας (πλημμυρικής, πυρρικής κλπ) και την κατηγοριοποίηση αυτών.
• Την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Θερμαϊκού, την αύξηση του αστικού πρασίνου και τη δημιουργία «πράσινων δρόμων».
• Την παροχή τεχνογνωσίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς και τη μείωση της ποσότητας καύσιμης ύλης μέσω της εφαρμογής ενδεδειγμένης βόσκησης από φυτοφάγα είδη (αγροτικά ζώα και άγρια πανίδα).
• Τη διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και υπαλλήλους του Δήμου Θερμαϊκού, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση &
• Τη συνεργασία σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά αναπτυξιακά προγράμματα (Interreg, Horizon, PRIMA) & τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συναντήσεων κα.