Στη Συρία με τον “Φιλέα Φογκ” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στη Συρία με τον “Φιλέα Φογκ” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η περιήγηση στην Συρία ξεκίνησε καθώς περάσαμε τα σύνορα με την Ιορδανία και φτάσαμε στην Bosra που υπήρξε ένας σπουδαίος σταθμός καραβανιών στον δρόμο για την Μέκκα και θαυμάσαμε το υπέροχο θέατρο του 2ου μ.Χ, αιώνα, ένα πραγματικό αριστούργημα με δωρικές και κορινθιακές κοιονοστοιχίες και με τις 6000 θέσεις ίσως το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο θέατρο στον κόσμο.

Και φτάσαμε στην Δαμασκό την παλαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη στον κόσμο, που διατηρεί το παρελθόν της με τα 125 μνημεία από διάφορες εποχές. Περιηγηθήκαμε στον βιβλικό λαβύρινθο των σκεπαστών παζαριών Al Hamadiyyeh, το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου το μαυσωλείο του Saladin του1193 τον τάφο του Ιωάννη του Βαπτιστή και κυρίως το τζαμί Omayyad του 8ου αιώνα ένα από τα σπουδαιότερα ισλαμικά μνημεία.

Και ξεκινήσαμε για την Palmyra σταματώντας στη Saydnaya στη μονή που χτίστηκε το 547 από τον Ιουστινιανό και στη Maaaloula, όπου μιλάνε ακόμη την αραμαική τη γλώσσα της εποχής του Ιησού.Η Palmyra ειναι μία από τις σπουδαότερες ιστορικές τοποθεσίες με Ελληνορωμαική τεχνική και έντονη Περσική επίδραση.<υπέροχη, φανταστική και απίστευτη> κατά την Αγκάθα Κρίστι και υπήρξε πρωτεύουσα της βασίλισσας Ζηνοβίας φτάνοντας στην ακμή της γύρω στο 300μ.Χ. Επισκεφτήκαμε τον ναό Baal ,το αμφιθέατρο και την Colonnade τον 1,5 χιλ. δρόμο πλαισιωμένο από 300 κίονες.

Και συνεχίσαμε για τις εσχατιές της Συρίας τα σύνορα με το Ιράκ και τον ποταμό Ευφράτη και επισκεφτήκαμε το Dura Europos μία ελληνορωμαική πόλη που ιδρύθηκε το 300π.Χ. από τους Σελευκίδες και το Mari μία πόλη 5000 χρόνια παλιά κόμβο μεταξύ Συρίας και Μεσοποταμίας.

Επόμενη στάση μας το θρυλικό Aleppo η παλιά αυτή πόλη σχεδόν από το 2000 π.Χ. με την ακρόπολη του 13ου αιώνα, το κυκλώπειο και απόρθητο κάαστρο του γιού του Saldin και τον πανάρχαιο πυρήνα της πόλης με τεμένη, παλάτια, μεντρέσσες, καραβάν σεράι και χαμάμ.αλλά και τα φημισμένα σκεπαστά παζάρια μήκους 35χιλ.πνιγμένα σε κάθε είδους πραμάτειεςκαι κάτω από την σκεπή που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς.

Επόμενος σταθμός μας η Hama που το μεγαλύτερο αξιοθέτο της είναι οι 18 τεράστιοι ξύλινοι τροχοί με διάμετρο 20μ. που μεταφέρουν νερό.αφού όμως περάσαμε πρώτα από το ναό του Αγ. Συμεών του στυλίτη που έμεινε για 36 χρόνια σε μία κολώνα ύψους 12μ. αλλά και από την Apamea μία όμορφα διατηρημένη ελληνορωμαική πόλη που κάποτε είχε 200.000 κατοίκους.

Και συνεχίσαμε το ταξίδι μας μπαίνοντας στον Λίβανο.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

{“capture_mode”:”AutoModule”,”faces”:[]}