«Γονατίζουν» τα νοικοκυριά οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης (ΒΙΝΤΕΟ)

«Γονατίζουν» τα νοικοκυριά οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να πέφτει σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά ωστόσο συνεχίζουν να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών στα τρόφιμα.

«Ράλι» στα τρόφιμα

«Εγώ που είμαι πατέρας τριών παιδιών, είμαστε δηλαδή πενταμελής οικογένεια, οι τιμές είναι πολύ πιο ακριβές και σε σχέση με πριν τρεις μήνες ακόμα. Εκεί που δίναμε 150 ευρώ αγορά για δέκα μέρες, τώρα έχουν φτάσει στα 200».

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο σκαρφάλωσε και πάλι στο 3.4%, από 2.8% τον Ιούνιο.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα φέρνει την Ελλάδα στην κορυφή του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική αρχή, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τον Μάιο του 2023, κατέγραψε ετήσια αύξηση 7.2%. Ώθηση έδωσε η αύξηση του τζίρου των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων κατά 14,3% και των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα, ποτά και καπνό, κατά 12.4%.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στον πληθωρισμό

Ακόμη και τα εποχικά κηπευτικά είδη, έχουν φτάσει στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 24.5% στα φρούτα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Εσθονία και ήταν της τάξης του 7.2% και ενώ στην Κύπρο η μηνιαία μεταβολή των τιμών ήταν αρνητική -6.7%.

Κι όλα αυτά την ώρα που στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πέφτει, καθώς, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, τον Ιούλιο του 2023 υποχώρησε στο 5.3%, από 5.5% τον Ιούνιο και 6.1% τον Μάιο του 2023.

Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής βλέπει να εξανεμίζεται το εισόδημά του στα ράφια των τροφίμων, και έχει περιέλθει σε απόγνωση, ενώ στις παραθεριστικές περιοχές όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης είναι ακόμη πιο υψηλές.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση