Ο “Φιλέας Φογκ” στην ξεχασμένη Μαυριτανία (ΦΩΤΟ)

Ο “Φιλέας Φογκ” στην ξεχασμένη Μαυριτανία (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στην Μαυριτανία την ξεχασμένη και σχετικά καινούρια αυτή χώρα ζεις στην πραγματική έρημο καθώς εδώ καταλήγει η Σαχάρα αναζητώντας διέξοδο στον Ατλαντικό. Απο εδώ ξεκίνησαν οι Μαυριτανοί και δημιούργησαν την αυτοκρατορία τους ως τα Πυρηναία ενώ υπήρξε το τελευταίο κράτος, όπου η δουλεία παρέμενε υπό νόμιμο καθεστώς ως το 1980.

Και αφού αφήσαμε την πρωτεύουσα Nouakchott <τον τόπο των ανέμων> ξεκινήσαμε για τα υψίπεδα του Adrar όπου εντυπωσιάζει η σαγηνευτική περιοχή των των αμμόλοφων, των οάσεων και των νομάδων. Περάσαμε από το Atar με τα στενά σοκκάκια και τα βιβλικά souk και βυθιστήκαμε στην μαγεία της Σαχάρας όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, ούτε άνθρωποι μόνο η απόλυτη σιωπή καθώς το 4Χ4 χορεύει στους χρυσαφένιους αμμόλοφους πηγαίνιντας στο Chinguetti την πόλη-όαση που φαντάζει σα να βγήκε από τους θρύλους της λεγεώνας των ξένων με τα μικρά της πέτρινα σπίτια με τις εσωτερικές αυλές πάντα γύρω από ένα τζαμί με τετράγωνο μιναρέ. Η πόλη θεωρείται η 7η ιερότερη του Ισλάμ και απ΄πο εδώ ξεκινούσαν κάθε χρόνο τα καραβάνια με τις 32.000 καμήλες φορτωμένες αλατόπλακες για την Μέκκα.

Συνεχίζοντας για το Ouadane ένα σημαντκό σταθμό καραβανιών σταματήσαμε σε τέντες βεδουίνων φτιαγμένες από πυκνό κατσικίσιο μαλλί για ένα φλυτζάνι τσάι…

Και στον δρόμο της επιστροφής περάσαμε από την πηγή Tergit που δημιουργεί λιμνούλες ζεστού νερού σε μιά όαση πράσινου ενώ αργά το απόγευμα κατασκηνώσαμε καταμεσής στους αμμόλοφους δειπνήσαμε πάνω σε κουβέρτες με μοναδικό φως την λάμψη των αστεριών και περάσαμε την νύχτα στην σκηνή κάτω από τον εκπληκτικό έναστρο ουρανό.

Και επιστρέψαμε στη Nouakchott που είναι μιά καινούρια πόλη καθώς κτίστηκε μόλις το 1960 όπου αξίζει μιά βόλτα στο ψαρολίμανο σε ένα σκηνικό με τους εμπόρους, τους ψαράδεςκαι την μεγάλη ποικιλία των ολόφρεσκων ψαριών.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση