Ασφυξία στα νοσοκομεία λόγω κρουσμάτων & θετικών υγειονομικών – Αντιδράσεις για την πενθήμερη καραντίνα (BINTEO)
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, τόσο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, αλλά και του ότι αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που νοσούν, με την απουσία τους να δημιουργεί τεράστια κενά.
Στο «Γ. Γεννηματάς» πέντε κλινικές έχουν μετατραπεί σε Covid, ενώ η διοίκηση συζητάει να ανοίξει μία ακόμα κλινική για ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε μέρα 600-700 άτομα προσέρχονται στο νοσοκομείο για μοριακό τεστ.
Την ίδια ώρα μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει η μεγάλη διασπορά του ιού μεταξύ υγειονομικών. Ενδεικτικό της κατάστασης και το γεγονός ότι μόνο στην 1η ΥΠΕ νοσούν 698 υγειονομικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 5ης Ιανουαρίου. Στο σύνολο των 70-75 χιλιάδων υγειονομικών στη χώρα, το 4% (περίπου 3.500 άτομα( νοσούν από κορωνοϊό.
Στο «Γ. Γεννηματάς», πριν καν ξεκινήσει η εφημερία, 50 άτομα περίμεναν να εξεταστούν. Ασφυξία και στο Λαϊκό, το οποίο επειδή γέμισε, σταμάτησε την εφημερία και άρχισε να στέλνει περιστατικά στο «Γ. Γεννηματάς».
«Επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αντεργατική η πενθήμερη καραντίνα»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η κ. Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος στο «Γ. Γεννηματάς», η οποία νοσεί με κορωνοϊό.
«Έχω λίγο το λαιμό μου, καταρροή, λίγο βήχα, έχω ήπια συμπτωματολογία. Έχω κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Την 3η δόση την έκανα 6 Οκτωβρίου. Τις ίδιες στολές φοράμε που φορούσαμε και προσέχουμε το ίδιο. Είναι μεγάλη η διασπορά του ιού. Νοσούν πολλοί συνάδελφοι. Στο “Γ. Γεννηματάς” περίπου 80 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό έχουν βγει εκτός μάχης λόγω κορωνοϊού, σε σύνολο 3.000 εργαζομένων. Είναι βέβαια και οι συνάδελφοι που έχουν φύγει με αναστολή και μετράμε ήδη αρκετές απώλειες», είπε η Φίλιππα.
«Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πενθήμερη καραντίνα. Η απόφαση αυτή για τους υγειονομικούς είναι άκρως επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αντεργατική. Είναι μια πιο “ευγενική” τοποθέτηση του να σου λέει κάποιος ότι δουλεύεις θετικός. Στην πέμπτη μέρα θεωρείσαι θετικός και έχεις μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. Η απόφαση αυτή δεν έρχεται να απαντήσει σε κανένα επιστημονικό δεδομένο, έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες της αγοράς και τις αντοχές της οικονομίας. Δε θα αντέξει η αγορά με τη δεκαήμερα καραντίνα. Δεν έχει λογική να γυρνάει ο υγειονομικός που έχει νοσήσει να επιστρέφει την πέμπτη μέρα στα καθήκοντά του, και να κρατάς το συνάδελφο που είναι μη εμβολιασμένος σε αναστολή», τόνισε η ίδια.
«Στο Κεμπέκ καλούν εργαζόμενους θετικούς στα νοσοκομεία να δουλέψουν εφόσον είναι ασυμπτωματικοί γιατί δε φτάνει ο κόσμος. Δεν είναι μακριά αυτό από το να γίνει πραγματικότητα και εδώ», πρόσθεσε.