«Όλα για τη Ζωή μας»: Όταν αγαπάμε την δουλειά μας είμαστε πιο ευτυχισμένοι (BINTEO)
Η fashion influencer, Έλενα Γαλύφα, και ο Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Κωνσταντίνος Ευθυμίου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το εργασιακό περιβάλλον και κατά πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μας.
Πολλή συζήτηση γίνεται για το «τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε». Από μικρούς μας «απασχολεί» αυτή η σκέψη και άλλοτε καταλήγουμε, άλλοτε όχι. Και τα δύο ωστόσο είναι θεμιτά.
Στην δουλειά μας, σίγουρα θα υπάρχουν καλές και κακές μέρες, και αυτό αποτελεί μία φυσιολογική κατάσταση. Όταν όμως η πλειοψηφία των ημερών είναι θετικές και ευχάριστες τότε μπορούμε να το λογίσουμε ως «κέρδος». Κέρδος για την δουλειά μας και τα οικονομικά μας, καθώς όλα θα βαίνουν με θετικό πρόσημο, αλλά κέρδος και για την ψυχολογία μας, κομμάτι που στην δύσκολη πραγματικότητα με τις συνεχείς προκλήσεις, είναι δύσκολο πολλές φορές να το διαχειριστούμε.
Επομένως, εάν κάνουμε τη δουλειά μας με θετική ψυχολογία, τότε μας βοηθά στην υγεία μας. εάν όμως την κάνουμε με το ζόρι, τότε είναι ως έναν βαθμό «επικίνδυνο» και επίφοβο. Εάν δε, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και οι μέρες κυλούν θετικά, τότε έχουμε επέλθει σε αυτό που ίσως «προκλητικά» χαρακτηριστεί ιδανικό.
Η influencer Έλενα Γαλύφα, καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στο «Όλα για τη Ζωή μας», μίλησε για το πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μας η αγάπη για τη δουλειά μας.
«Ποτέ δε σκεφτόμουν να κάνω αυτό το επάγγελμα, γιατί δεν υπήρχε αυτό το επάγγελμα. Ήμουν ωστόσο πάντα της επικοινωνίας και της δημιουργικότητας και όταν ήμουν σε μία δουλειά που ένιωθα δυστυχισμένη, γιατί ήταν μία περίοδος που ξυπνούσα το πρωί και έλεγα “άντε να περάσει αυτή η μέρα”. Όταν δούλευα στον δημόσιο τομέα, δεν μου άρεσε καθόλου. Την επικοινωνία και τα social media το έπιασα από την αρχή που ήταν ακόμα κάτι αβέβαιο και δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί. Δεν υπήρχαν οι όροι influencer και άλλοι. Το έπιασα από την αρχή, με γέμισε τόσο πολύ που ολοκληρώθηκα και πραγματικά ακόμα και σήμερα, μετά από 8 χρόνια, το συνεχίζω με πολλή αγάπη», σχολίασε η Έλενα Γαλύφα.
Ο Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Κωνσταντίνος Ευθυμίου τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και σχολίασε μία έρευνα του Harvard η οποία διήρκησε 85 χρόνια και κατέληξε στο ότι το μυστικό για την καλή ψυχολογία δεν είναι να έχουμε πολλά λεφτά αλλά να αγαπάμε τη δουλειά μας.
«Η έρευνα έδειξε κάτι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι που είχαν διαπροσωπικές σχέσεις και στην εργασία και σε άλλους τομείς της ζωής τείνουν να έχουν μία πιο λειτουργική και μια πιο ολοκληρωμένη ζωή καθώς περνούν τα χρόνια. οι άνθρωποι που έχουν διαπροσωπικές σχέσεις στην εργασία, τείνουν να διαχειρίζονται τα ζητήματα λίγο καλύτερα. Αυτό, δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια. Από ένα αποστειρωμένο περιβάλλον όντως κάποιοι άνθρωποι, το να είναι σε ένα άλλο περιβάλλον με άλλους ανθρώπους, «εκπαιδεύονται» λίγο καλύτερα στις δυσκολίες», υπογράμμισε αρχικά.
Μία δουλειά που μας αρέσει, και έχουμε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας, μας χαρίζει ένα «κομμάτι ευτυχίας»;
Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, «εξαρτάται, είναι και αυτό μία υποκειμενική δήλωση. Εξαρτάται από το πώς είναι αυτή η σχέση. Αρκεί να ξέρουμε τι επιζητούμε, έχει να κάνει με το εάν η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι για βιοποριστικούς λόγους, εάν αναζητούμε χαρακτηριστικά ιδανικού επαγγέλματος».
Γιατί είναι σημαντικό να μας αρέσει αυτό που κάνουμε ως δουλειά;
«Είναι πολύ σημαντικό γιατί οπουδήποτε τοποθετήσουμε τον εαυτό μας, σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε – ακόμα και αν δεν είναι η δουλειά μας και είναι το σπίτι μας -, και μπούμε στη διαδικασία διαρκώς να προσποιούμαστε, αυτό παράγει νευρωτισμό, και αυτό θα βγει με πολλούς τρόπους· συμπιεσμένο άγχος, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά, τα μεταφέρεις μετά στο σπίτι σου, διαταραχές πρόσληψης τροφής. Έχουμε αύξηση σε αυτές τις διαταραχές τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο ειδικός.
Πώς καταλαβαίνει κάποιος ποιό είναι το ιδανικό επάγγελμα γι’ αυτόν;
Η Έλενα Γαλύφα έδωσε τη δική της διάσταση στο θέμα, με βάση την δική της εμπειρία.
«Είναι θέμα χαρακτήρα. Εάν έπαιρνα το ρίσκο και ήμουν σε μία δουλειά που δεν με πληρούσε, δεν θα ήμουν ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή», παραδέχθηκε η γνωστή influencer.
«Ιδανικό επάγγελμα δεν υπάρχει, γιατί ιδανικό επάγγελμα μπορεί να είναι ένα επάγγελμα που δεν αμείβεται, για παράδειγμα ο εθελοντισμός. Το σωστό είναι να βρούμε τι επιζητούμε από κάθε επάγγελμα, εάν επιζητούμε τον βιοπορισμό ή κάποια χαρακτηριστικά ιδανικού επαγγέλματος περαιτέρω. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, είσαι πιο «θωρακισμένος» να υπομείνεις κάποια πράγματα, γιατί προβλήματα θα υπάρξουν. Στην ψυχοθεραπεία συζητάμε το να καταλάβει ο θεραπευόμενος τα όρια. Δηλαδή ποια είναι τα όρια σου, από πού και πέρα και μετά, μπορείς να προχωρήσεις. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσει μέσα στη θεραπεία, πώς αντιλαμβάνεται τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες», σχολίασε ο κ. Ευθυμίου.
Δείτε το θέμα από την εκπομπή του MEGA: