Χριστούγεννα: Εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν τη γέννηση του θεανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο (BINTEO)

Χριστούγεννα: Εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν τη γέννηση του θεανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο (BINTEO)

Με κατάνυξη και λαμπρότητα στη Δύση, υπό τον φόβο των βομβαρδισμών και στα χαρακώματα στην Ουκρανία και στο κρύο των σκηνών στα σύνορα του Μεξικού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μεγάλη Βρετανία

Ο πρίγκιπας Τζορτζ και η αδελφή του, πριγκίπισσα Σάρλοτ, τραγουδούν τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η βασιλική οικογένεια περνά τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ και της αφιέρωσε τη λειτουργία που έγινε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου πριν από 4 μήνες έλαβε χώρα η κηδεία της.

Στη μητέρα του αναφέρθηκε στο πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο βασιλιάς Κάρολος.

«Στα πολύ αγαπημένα κάλαντα ‘Ω, μικρή πόλη της Βηθλεέμ» τραγουδάμε «το αιώνιο φως λάμπει στους σκοτεινούς δρόμους’. Η πίστη της μητέρας μου στη δύναμη αυτού του φωτός ήταν ένα ουσιαστικό μέρος της πίστης της στον Θεό αλλά και της πίστης της στους ανθρώπους. Και είναι κάτι που συμμερίζομαι με όλη μου την καρδιά».

Βατικανό

Πιστοί από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου.

Στο κήρυγμά του ο ποντίφικας κάλεσε τους ανθρώπους να απορρίψουν τον καταναλωτισμό που περιβάλλει τα Χριστούγεννα και να ανακαλύψουν ξανά το νόημά τους κάνοντας σαφείς αναφορές στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ενώ τα ζώα τρέφονται στους σταύλους τους, οι άνθρωποι στον κόσμο μας, στην πείνα τους για πλούτο και δύναμη, ‘τρώνε’ ακόμη και τους γείτονες, τα αδέλφια και τις αδελφές τους. Πόσοι πόλεμοι και σε πόσα πολλά μέρη, ακόμα και σήμερα, αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία. Όπως πάντα, τα κύρια θύματα αυτής της απληστίας των ανθρώπων είναι οι αδύναμοι και οι ευάλωτοι».

Ουκρανία

Χριστούγεννα χωρίς θέρμανση και ρεύμα υπό τον ήχο των σειρήνων γιορτάζουν οι καθολικοί αλλά και μέρος των ορθόδοξων Χριστιανών στην Ουκρανία, οι οποίοι μέχρι πέρυσι γιόρταζαν με το παλιό ημερολόγιο στις 7 Ιανουαρίου.

Με ευλογία από στρατιωτικό ιερέα και μικρή μουσική παράσταση από ηθοποιούς γιόρτασαν οι Ουκρανοί στρατιώτες στα χαρακώματα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Μεξικό

Σκεπασμένοι με κουβέρτες και γύρω από μια φωτιά πέρασαν την παραμονή των Χριστουγέννων εκατοντάδες μετανάστες από τη Νότια Αμερική που έχουν φτάσει στα βόρεια σύνορα του Μεξικού με την ελπίδα να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλω να περάσω τα Χριστούγεννα κάπου χωρίς κρύο. Θέλω πραγματικά να βρεθώ κάτω από μία στέγη, όπως όλοι μας, επειδή κάνει πολύ κρύο».

Τις τελευταίες μέρες οι μετανάστες υποφέρουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους που φέρνει η αρκτική καταιγίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυστραλία

Με την παραδοσιακή βουτιά στη δημοφιλή παραλία Μπόντι γιορτάζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αυστραλίας.

Φορώντας μαγιό και σκούφους του Άη Βασίλη απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο αλλά και τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς περιορισμούς που είχε επιβάλλει για τρία χρόνια η πανδημία.

Αφήστε μια απάντηση