Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας-Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας-Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναπτύχθηκαν με εντολή του ΓΕΕΘΑ ύστερα από το μπαράζ των εναέριων τουρκικών παραβιάσεων του τελευταίου 34ωρου.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα νησιά και τα οποία μεταφέρονται σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και αν χρειαστεί θα «εγκλωβίσουν» στόχους στο ραντάρ.

Επισημαίνεται από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η ανάπτυξη των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία άλλη τουρκική παραβίαση στο FIR Αθηνών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα θα γίνουν συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου θα υπάρξουν συνεκπαιδεύσεις με αντιτορπιλικό συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν».

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων η Ελλάδα απάντηση παγώνοντας τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο θέμα της έντασης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν και δήλωσε πως ενημέρωσε το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

«Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης. Εξήγησε δε, πως υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε το θέμα από το Live News του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση