Πορτοκάλης στο BestCity.gr: «Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μουσική!»

Πορτοκάλης στο BestCity.gr: «Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μουσική!»

Ο διευθυντής του Ωδείου της Μηχανιώνας, στο BestCity.gr! Ο κ. Νίκος Πορτοκάλης, μιλά γα τη μουσική, την παιδεία που προσφέρει ένα μουσικό όργανο, τη Μηχανιώνα, αλλά και τον Μίκη Θεοδωράκη, η απώλεια του οποίου έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

-Κατ΄ αρχήν δυο λόγια για την απώλεια των ημερών. Τον χαμό του Μίκη Θεοδωράκη…

«Νομίζω πως δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ο εθνικός μας συνθέτης, διότι έχει προσφέρει πάρα πολλά και σε δύσκολες εποχές, ασχολούμενος με το πολιτικό τραγούδι. Η γραφή του ήταν ιερογλυφική…Εχει χαράξει την ελληνική μουσική σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά με τον Ζορμπά. Αυτό ήταν ένα έργο που έχει μείνει, όπως και η ερμηνεία του Αντονι Κουϊν, σε μια μουσική που παίζει παντού ολ΄ αυτά τα χρόνια! Ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει γράψει και δύσκολα και εύκολα έργα, ήταν ένα μέγεθος τεράστιο…»

-Τι σημαίνει για την Μηχανιώνα η παρουσία ενός Ωδείου όπως το δικό σας;

«Κατ΄ αρχήν το Ωδείο είναι πολιτισμός. Νομίζω ότι τιμάει το οποιοδήποτε μέρος να έχει έναν πολιτιστικό φορέα, αναγνωρισμένο από το κράτος, διότι όταν λέμε Ωδείο εννοούμε αυτή την κρατική αναγνώριση. Αλλιώς δεν θα το λέγαμε Ωδείο, αλλά απλά… μουσική σχολή».

-Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο της περιοχής;

«Όχι, όση θα περίμενα και θα ήθελα»

-Που οφείλεται αυτό;

«Οφείλεται στην έλλειψη μουσικής παιδείας γενικά στην Ελλάδα. Είναι ένα φαινόμενο, δηλαδή, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη Μηχανιώνα. Ο Ελληνας, δίνει προτεραιότητα σε άλλες δραστηριότητες, υποβιβάζοντας τη μουσική»

-Τι θα κερδίσει ένα παιδί ερχόμενο στο Ωδείο;

«Το να ασχοληθεί ένα παιδί με τη μουσική είναι πολύ μεγάλο κέρδος, όποιο όργανο και να επιλέξει. Και εννοώ όλα τα όργανα. Από μια φυσαρμόνικα μέχρι το πιάνο. Κι όταν λέω μουσική παιδεία δεν εννοώ ότι ο μαθητής που θα έρθει στο Ωδείο θα γίνει οπωσδήποτε επαγγελματίας. Προς Θεού! Λέμε να αποκτήσει μια μουσική καλλιέργεια κάτι το οποίο θα τον ωφελήσει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του».

-Τι θα λέγατε σε έναν γονιό, προκειμένου να τον πείσετε να φέρει το παιδί του στο Ωδείο για να αποκτήσει αυτή την μουσική παιδεία;

«Εγώ δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Το είπαν χιλιάδες χρόνια τώρα οι Αρχαίοι Ελληνες οι οποίοι ωθούσαν τα παιδιά τους σε δύο πράγματα: Τη γυμναστική και τη μουσική!».

-Πως φαντάζεστε την νέα χρονιά για το Ωδείο της Μηχανιώνας;

«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να τα βλέπω όλα με αισιοδοξία. Θέλω να τελειώσει αυτή η κακομοιριά με τον κορωνοϊό, ώστε να πάμε καλύτερα σε όλους τους τομείς και φυσικά και στην μουσική…»
-Ποιος είναι ο Νίκος Πορτοκάλης;

«Είμαι ένας άνθρωπος που διδάσκει μουσική από 18 χρονών. Και από τότε διδάσκω ανελλιπώς, ακόμα κι όταν πήγα φαντάρος, όπου ήμουν τυφεκιοφόρος μουσικός. Για να καταλάβετε το δέσιμο που έχω με αυτόν τον χώρο. Μια ζωή μουσική, δηλαδή! Εχω παρουσία σε μουσικές σκηνές με μεγάλα ονόματα, όμως αυτό που με συναρπάζει είναι τα παιδιά. Δεν με κουράζει να διδάσκω σε παιδιά και είμαι πού χαρούμενος όταν μεταδίδω τις γνώσεις μου πάνω στη μουσική. Ακομα και σε μεγάλους…»

-Μαθήματα στο Ωδείο της Μηχανιώνας και σε ενήλικες;

«Ακριβώς! Γιατί η μουσική δεν έχει ηλικία. Ελάτε να περάσουμε μαζί τον ελεύθερο χρόνο σας εποικοδομητικά και όχι πίνοντας απλά καφέ σ ΄ ένα καφενείο. Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψεις τη μαγεία της μουσικής μέσα από ένα μουσικό όργανο»

Αφήστε μια απάντηση