Παναγία Επανομής: Τηρήθηκε το έθιμο του στολισμού του θρόνου με λεμόνια και πορτοκάλια

Παναγία Επανομής: Τηρήθηκε το έθιμο του στολισμού του θρόνου με λεμόνια και πορτοκάλια

Ένα από τα ευλογημένα έθιμα της Επανομής είναι ο στολισμός του θρόνου με πορτοκάλια και λεμόνια.

Αυτό συμβαίνει κάθε παραμονή των Φώτων και συνέβη και φέτος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την παραμονή των Θεοφανίων, ομάδα γυναικών ασχολείται με το στόλισμα του Θρόνου, ο οποίος στην κορυφή του φέρει ένα ξύλινο ομοίωμα περιστεριού που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα και στη μέση τον σταυρό. Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια συνήθως διακοσμούνται με καρφιά από γαρύφαλλο και χρυσόσκονη.

Σύμφωνα με τις προσωπικές αφηγήσεις παλαιότερων κατοίκων της περιοχής της Επανομής, οι τουρκικές αρχές, στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, για να τιμωρήσουν τους Επανομίτες για τη συμμετοχή του χωριού στην επανάσταση του 1821, υπό την ηγεσία του φωτισμένου Σερραίου επαναστάτη Εμμανουήλ Παππά, είχαν απαγορεύσει οποιαδήποτε εκδήλωση θρησκευτικού χαρακτήρα έξω από τους ναούς που να φέρει σταυρούς και εξαπτέρυγα. Κι αυτό γιατί την εποχή εκείνη η εκκλησία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων, είχαν πάρει ενεργό μέρος στον ξεσηκωμό.

Για να αντικαταστήσουν λοιπόν τους σταυρούς και τα εξαπτέρυγα, οι Επανομίτες σοφίστηκαν να τοποθετούν αρμάδες πορτοκαλιών και λεμονιών σε τέτοια διάταξη, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να σχηματίζεται σταυρός μεταξύ τους. Ενώ ακόμη και στην κορυφή του θρόνου έφεραν οι αρμάδες το σχήμα του σταυρού, χωρίς όμως να διακρίνεται αυτός, παρά μόνο όταν έσκυβε κανείς για να προσκυνήσει την «βάπτιση».

Αφήστε μια απάντηση