Ο “Φιλέας Φόγκ” στη ΒΔ Κίνα! (ΦΩΤΟ)

Ο “Φιλέας Φόγκ” στη ΒΔ Κίνα! (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στην ΒΔ Κίνα και στην πρωτεύουσα της χώρας των Oυιγούρων Urunqi φτάσαμε από το Καζακστάν και την επομένη φύγαμε οδικώς για το Turpan μία από τις πλουσιότερτες πόλεις του θρυλικού δρόμου του μεταξιού.

Το Turpan βρίσκεται 154μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει τις πιο μεγάλες και νόστιμες σταφίδες του κόσμου, ενώ λίγο μακρύτερα φαντάζουν σαν πολύχρωμες γλώσσες φωτιάς τα <Φλογισμένα Βουνά> και υπάρχουν τα χίλια βουδιστικά σπήλαια του Bezeklik, που καταστράφηκαν από τους μουσουλμάνους αλλά και από Γερμανούς αρχαιολόγους με την μεταφορά τμημάτων τους στο Βερολίνο το 1905 και από τρους ευθροφρουρούς του Μάο το 1960.

Και στην συνέχεια φτάσαμε στο μυθικό Kashgar που ζει ακόμη στην εποχή των καραβανιών και λίγα έχουν αλλάξει από τα χρόνια που στην σπουδαιότερη ίσως όαση του δρόμου του μεταξιού ανμειγνύονταν οι καμήλες με τα εξωτικά παζάρια και τα πολύχρωμα μεταξωτά.

Είναι πραγματικά μαγευτική η εικόνα της παλιάς πόλης με τα στενά σκονισμένα δρομάκια, τα σπιτάκια με τις αχυροσκεπές σε ένα λαβύρινθο εικόνων βγαλμένων από τα παραμύθια όπου σιδεράδες, οδοντοτεχνίτες, ξυλουργοί, τσαγκαράgδες και τειοποτεία συνωστίζονται παγιδευμένα στην κάψουλα του χρόνου, ενώ στα παζάρια λαμπερά μεταξωτά, μαχαίρια και κοσμήματα τραβούν την προσοχή.

Και την Κυριακή από την ανατολή Ουιγούροι, Τάταροι, και Ουζμπέκοι με βιβλικές φυσιογνωμίες μαζεύονται στο μεγαλύτερο παζάρι της Ασίας και ο πλυθυσμός αυξάνετα κατά 50.000, οι δρόμοι γεμίζουν από πεζούς, άλογα, ποδήλατα, κάρα, φορτηγά και tuk tuk και όλοι φωνάζουν boish-boish δηλ. περνάω-περνάω.Και ξεχωρίζει η αγορά των ζώων με την περίεργη διαδικασία της συμφωνίας αγοραστή-πωλητή.

Και την επομένη φύγαμε για το Κιργιστάν.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680