Ο “Φιλέας Φογκ” στη Βόρεια Αιθιοπία: Ενα ταξίδι με πολλές συγκινήσεις (ΦΩΤΟ)

Ο “Φιλέας Φογκ” στη Βόρεια Αιθιοπία: Ενα ταξίδι με πολλές συγκινήσεις (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η Βόρεια Αιθιοπία είναι μία εντελώς διαφορετική χώρα από τη Νότια. Εδώ επισκεφτήκαμε στην αρχή την λίμνη Tana που είναι γνωστή για τα μοναστήρια της, που υπάρχουν στα 20 από τα 37 νησιά της.Ακόμη από εδώ πηγάζει ο Γαλάζιος Νείλος και ξεκινάει το μακρύ ταξίδι του για να συναντηθεί στο Χαρτούμ με τον αδερφό του τον Λευκό Νείλο, που πηγάζει από την Ουγκάντα.

Στην συνέχεια φτάσαμε στο Gonder το σταυροδρόμι των βασικών δρόμων των καραβανιών του χρυσού, του ελεφαντόδοντου, των μπαχαρικών και των σκλάβων το της Αφρικής με τις εκκλησίες και τα κάστρα του.

Επόμενη στάση μας η Lalibela <η Νέα Ιερουσαλήμ> ένας από τους σπουδαιότερους ιστορικούς τόπους της Χριστιανοσύνης με τις 11 μονολιθικές εκκλησίες, τις σκαμμένες στους βράχους κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, που μεταξύ τους ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σκαλισμένη σε σχήμα σταυρού.

Και μετά στο Aksum την πρωτεύουσα της βασίλισσας του Σαβά με τους πελώριους οβελίσκους και την εκκλησία St Mary of Zion όπου φυλάσσεται μακριά από όλους ένα από τα ιερότερα κειμήλια της Χριστιανοσύνης η Κιβωτός της Διαθήκης με τις 10 εντολές, συνεχώς κάτω από τα άγρυπνα μάτια ενός μοναχού, που δεν βγαίνει ποτέ στον έξω κόσμο.

Τελευταίος σταθμός μας το Harar η οχυρωμένη ιστορική πόλη και ισλαμική πρωτεύουσα της χώρας, όπου σε 1 τετ. χιλιόμετρο υπάρχουν 87 τζαμιά και κυκλοφορούν οι γυναίκες της φυλής Adare με τα πολύχρωμα ρούχα τους και τα μοναδικά τους σπίτια με 11 πάντα σκαλισμένα κοιλώματα γεμάτα με πιάτα και, φλυτζάνια. Και το βράδυ λίγο έξω από τα τείχη παρακολουθήσαμε την πιο φημισμένη ατραξιόν, το τάισμα των υαινών από τα ανθρώπινα χέρια, που αποτελεί μια παλιά παράδοση για πάνω από 50 χρόνια.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε γυναίκες που κουβαλάνε ξύλα έξω από την Addis Ababa, τον καταρράκτη του Νείλου στο Bahar Dar, ένα κάστρο στο Gonder, το Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Lalibela,ένα μοναχό στη λίμνη Tana, το ναό της Κιβωτού της Διαθήκης, ένα δρομάκι δρομάκι και ένα σπίτι στο Harar και σκηνή από το τάισμα της ύαινας.

*Διαβάστε το βιβλίο του Αριστείδη Λάμπρου “Ο γύρος του κόσμου σε 60 ταξίδια”

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση