Ημέρα απόλυτου καύσωνα! Πολύ μεγάλη προσοχή σε όλα!

Ημέρα απόλυτου καύσωνα! Πολύ μεγάλη προσοχή σε όλα!

Ημέρα κορύφωσης του καύσωνα είναι η σημερινή με τις θερμοκρασίες να χτυπούν “κόκκινο” και τη δυσφορία να βρίσκεται στα ύψη. Για το λόγο αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε όλα. Από το πως κινούμαστε, τι τρώμε, τι δραστηριότητες κάνουμε και πως συμπεριφερόμαστε σε ευαίσθητες περιοχές, καθώς είναι πολύ μεγάλος σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Αλλωστε το χθεσινοβραδινό παράδειγμα στο Κτήμα του Καραγκιόζη, είναι ενδεικτικό…

Από σήμερα, λοιπόν, η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι’ αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.

Παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

* Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

* Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

* Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.πτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι.

Αυτά και υπομονή. Καύσωνας είναι θα περάσει…

Αφήστε μια απάντηση