Βουλή: Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις πυρκαγιές-Οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων

Βουλή: Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις πυρκαγιές-Οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων

Αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των πυρκαγιών.

Μητσοτάκης: Δεν έλειψαν τα λάθη, μόνο η φύση δεν κάνει λάθη

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο αρχηγών.

«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία.

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, έχετε την απόλυτη πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική.

«Δεν είναι ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις! Είναι κρίμα και προκλητικό ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση και τη τοποθέτησή του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα! Είναι κρίμα και προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία να ακολουθεί τη λογική της επικοινωνίας. της συγκάλυψης και μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του». Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δήλωσε εξαρχής πως δεν επιθυμεί αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες των πυρκαγιών, εξαπέλυσε από την αρχή της τοποθέτησής του προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης που έχει τη βασική ευθύνη, πήρε πίσω τη ψεύτικη συγνώμη που είπε στον λαό τις ώρες της καταστροφής! Αν ο πρωθυπουργός αναρωτιέται αν έγινε λάθος και μας ζητά να το υποδείξουμε τότε γιατί ζήτησε συγνώμη;»

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε πρόταση 65 σελίδων για την αντιπυρική προστασία της χώρας, λέγοντας πως «εμείς ήρθαμε εδώ και θα μείνουμε για να βοηθήσουμε την πατρίδα» καθώς και την πρόταση του κόμματος για τα αιολικά πάρκα.

Απο τη δική του πλευρά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε: «Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας, φταίει ο άγνωστος εχθρός που ξεπερνάει οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος. Ομως, οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι “αυτό κοστίζουν’, ότι τίποτε δεν είναι τζάμπα. Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Η Φώφη Γεννηματά: «Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής» και «αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης, τόνισε: «Οι φωτιές γίνονται μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της χρεοδουλοπαροικίας στα δάση και αυτή είναι η τραγωδία μας» και η κυβέρνηση «δηλώνει σήμερα ότι αποδέχεται την κλιματική αλλαγή, για να οικειοποιηθεί τις πολιτικές που την ενισχύουν. Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για την κλιματική αλλαγή κρύβεται η Exxon-Mobil, πίσω από τα δάκρυά σας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, υψώνετε κι άλλο τα τείχη, πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για τα δάση κρύβεται η Bayern-Monsanto», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Αφήστε μια απάντηση